Fogászati implantátumokról részletesebben

A fogászati implantátumok célja:

A fogászati implantáció a korábban elveszett fogak pótlásásnak leghatékonyabb módja. Az implantálás alapját a csont integráció (tehát az implantátum és a csontszövet direkt kapcsolata) adja. A beültetett műgyökerek segítségével megelőzhető a hiány melletti fogak lecsiszolása. A beavatkozást rendelőnkben végezzük el, fájdalommentesen, minden esetben számításba véve a rendelkezésre álló csontkínálatot. Később a beültetett műgyökereken rögzül majd a fogpótlás. A fogászati implantátum a csontosodást követően a saját fogakkal egyenértékű rágást és esztétikai megjelenést, valamint tökéletesen természetes érzetet tesz lehetővé.

A fogászati implantátumok bevonata:

Nemcsak az implantátumok típusai, méretei, hanem az implantátumok bevonatai között is, azaz, az implantátumok felületének morfológiájában is nagy különbségek vannak. A titán jelenleg az implantológiában legáltalánosabban használt fém. Az implantátumok felszíni bevonata befolyásolja a csontosodás mértékét. Tényként kezelhetjük, hogy a porózus, érdesebb felületen a csontosodás gyorsabban megy végbe, mint egy simára kialakított titán felületen. Ma már azonban tudjuk, hogy tulajdonképpen a csontosodás mértékét nem a porozitás mértéke, hanem annak minősége befolyásolja. Az implantátum csonttal való integrálódását (rögzülését) különböző technikákkal létrehozott felületekkel javítják. Léteznek savmaratott, lézerezett, homokfúvott felületek is.
Rendelőnkben használt svájci-német gyártmányú ICX implantátum rendszer felelüti morfológiáját homokfúvással és savmaratással alakítják ki.

Fogeltávolítást követő azonnali implantáció

Amennyiben a fogeltávolítást követően megfelelő a csontkínálat, tehát a terület anatómiai adottságai lehetővé teszik, valamint gyulladásmentes környezet áll rendelkezésünkre, úgy az azonnali implantáció elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy egy ülésben eltávolítjuk a fogat és rögtön utána, az eltávolított fog helyére behelyezésre kerül a műgyökér. Amennyiben az eltávolított fog mérete, alakja és a behelyezendő implantátum között túl nagy a különbség, vagy nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű csont, úgy célszerű megvárni az adott területet csontosodását (2- 3 hónap) vagy azonnali csontpótlással biztosítani a terület csontállományát, hogy az implantátum beültetés elvégezhető lehessen.

Pin It on Pinterest

Share This