Szájsebészet

Foghúzás:

A fogeltávolítás egy rutinszerűen alkalmazott szájsebészeti beavatkozás. Rendelőnkben a foghúzást csak azokban az esetekben javasoljuk, amikor más módon a fogat már nem tudjuk megmenteni. Fogeltávolításra kerülhet sor, ha a fog tartószerkezete meggyengült és az ilyen okból kilazult fog megmentése már nem lehetséges. Fogeltávolítás jöhet szóba továbbá kiterjedt, elhanyagolt fogszuvasodás, letört, visszamaradt foggyökerek esetében, melyek helyreállításra alkalmatlanok.

Bölcsességfog:

Bölcsességfognak nevezzük a fogsorban lévő utolsó fogat. Egy szájban maximum négy bölcsességfog van, de van akinek kevesebb , vagy egy sincs, hiszen nem mindig van elegendő hely ahhoz, hogy kinőjenek. A nem megfelelő irányban fejlődő bölcsességfog sok esetben okozhat panaszt. A félig előtört bölcsességfog okozhat gyulladást, melynek tünetei a duzzadt ínyt, fájdalom, mely olykor fülbe sugárzó is lehet. Amennyiben ezek a panaszok visszatérnek, úgy javasoljuk a bölcsességfog eltávolítását. A műtét utáni teendőkről rendelőnkben a betegek teljes körű felvilágosítást kapnak.

Gyökércsúcs eltávolítás:

A reszekció ( gyökércsúcs eltávolítás) a fog megmentésére irányuló utolsó beavatkozás, amely ha nem jár sikerrel a fogat sajnos el kell távolítani. Reszekcióra abban az esetben van szükség, ha a gyökérkezelés során a gyökértömő anyag túlpréselődött a gyökér csúcsi részén, elégtelenül gyökérkezelt fog gyökércsúcsán lévő gyulladás esetén, illetve ha a gyökércsúcs körüli folyamat, fogászati gócnak tekinthető, amely több más betegség okozója is lehet. ( hajhullás, izületi gyulladás). A reszekció előtt, ajánlatos a fogban új gyökértömés elvégzése, így kerülhető el leginkább a gyökércsúcson lévő elváltozás kiújulása. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük.

Állcsont-ciszta eltávolítása:

A ciszta kötőszövetes tokkal körülvett, folyadékkal teli zsákszerű képződmény. Kialakulásának hátterében valamilyen gyulladásos folyamat, vagy fejlődési rendellenesség állhat. Az ilyen elváltozások lassan folyamatosan növekednek, a környező csontot elpusztítják, a fogakat eltolhatják, erős fájdalmas fellángolással hirtelen kialakuló panaszokat okozhatnak. Sokáig panaszmentesek maradhatnak, jelenlétük sokszor csak véletlenszerűen derül ki röntgen felvétel elkészítése után. Kezelésük kétféleképpen történhet: egy darabban sebészi úton eltávolítjuk, vagy a cisztában uralkodó nyomás megszüntetése után a cysta lassú méretcsökkenéssel válik kezelhetővé. A ciszták eltávolítása elhelyezkedésüktől függő nehézségű beavatkozást jelent, az elváltozás eltávolítása után szövettani elemzés javasolt.

Keressen minket bizalommal!

Bízza ránk mosolyát!

Várjuk hívását!

+36309869282

Pin It on Pinterest

Share This