Gyökérkezelés

A fogtömés mellett az egyik legfontosabb fogmegtartó kezelés a gyökérkezelés. A leggyakrabban fogszuvasodás előrehaladása miatt van szükség a fog „kiidegelésére”, de bekövetkezhet a fogak lecsiszolása miatt, vagy a fogat ért ütés, baleset miatt is. A fogak általában erős fájdalommal jelzik, hogy beavatkozásra van szükség. A fájdalom valójában a fog belsejében található, idegvégződésekben gazdag fogbél (pulpa) gyulladásos reakciójának következménye. Fontos tudni, hogy a fogbél elhalása végbe mehet szinte fájdalommentesen, tünetek nélkül is, érdemes évente alapos kontroll vizsgálatot végezni, mert a röntgen felvételen jól kimutathatóak a problémás fogak.

Fájdalommal nem járó kezelésről van szó, hiszen amennyiben ez szükséges, érzéstelenítés adható. A gyökérkezelés speciális eszközökkel történik, gyökérben végigfutó csatornát alaposan tisztítjuk, szükség esetén gyógyszerrel le is zárjuk. Erősen fertőzött gyökerek esetén nem elegendő egy alkalom a végleges ellátáshoz. Ha több gyökerű fogról van szó, természetesen több csatornában is szükséges elvégezni a kezelést. A kész gyökértömés után, a fog ismét felépíthető töméssel, koronával, nagyobb foganyaghiány esetén csapos felépítménnyel.

A gyökérkezelt fogak sok évig el tudják látni funkciójukat, de fontos tudni, hogy teherbírásuk nem veszi fel a versenyt ép társaikkal.

A gyökérkezelt fogak fél évente történő röntgen kontrollja javasolt, az esetleges szövődmények elkerülése végett.

Keressen minket bizalommal!

Bízza ránk mosolyát!

Várjuk hívását!

+36309869282

Pin It on Pinterest

Share This