A fogszuvasodás 5 biztos jele

A fogszuvasodást a fogorvos a rendszeres fogászati vizsgálatok alkalmával könnyen észreveszi szabad szemmel. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor zománc teljesen épnek tűnik, alatta azonban nagy kiterjedésű szuvasodás tapasztalható. Ezen rejtett szuvasságok felderítésére röntgen felvételt készítünk.

A caries (fogszuvasodás) nem visszafordítható folyamat, ám ha időben észre vesszük akkor megállítható. A fogszuvasodás legelső szemmel is látható jele a zománc felszínén észlelhető elváltozás, mely fehéres, opálos lesz ( macula cretosa). Ebben a fázisban még nem tapasztalunk klinikai tüneteket. Akik sok kávét, teát fogyasztanak vagy akik dohányoznak a fehér folt lehet barnás színű is. Később a folyamat tovább terjedhet, kisebb vagy nagyobb mértékben roncsolja a zománcot, illetve elérheti a dentin felszínét is. Ekkor már szabad szemmel is látható üregképződés észlelhető. Hidegre, édesség fogyasztásra érzékenység jelentkezik, amely magától megszűnik. Amennyiben a problémát nem orvosoljuk, a folyamat még tovább terjed a dentinben, de a fogbelet ( pulpát) a szuvasság még nem érte el. Ebben az esetben hidegre, édességre hevesebb fájdalom jelentkezik, mely elhúzódó jellegű.

Amennyiben a szuvasság már megközelíti vagy eléri a fogbelet, úgy hidegre, melegre, heves , tartós fájdalom jelentkezik. Amennyiben a fogbél teljesen érintetté válik, bekövetkezik a fogbél elhalása, gyulladásos panaszok jelentkeznek.
Mikor tapasztalhatjuk, érezhetjük azt, hogy lyukas a fogunk? Amikor már a szuvasság elérte, megbetegítette a dentint, az puhává válik és nem képes a felette lévő zománcot megtatani. Ebben az esetben egy erőteljes vagy keményebb ételre történő ráharapás következtében a zománc egyszerűen betörik és lyuk keletkezik.
Semmiképpen sem érdemes a fogfájásig várni, mert ebben az esetben már a fog gyökérkezelése válik szükségessé. Ezért szeretnénk hangsúlyozni a rendszeres fogászati kontrollok fontosságát, hiszen a korai szakaszban felismert szuvasság, tökéletesen orvosolható, töméssel helyreállítható.
Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy amennyiben hidegre, melegre, édes ételekre fogérzékenységet tapasztalunk vagy fogfájdalmat, a fog rágófelszínén a barázdákban, valamint a két fog között szürkés, barnás foltokat észlelünk, keressük fel fogorvosunkat mihamarabb!

Pin It on Pinterest

Share This